Receptura wina aloesowego
Należy oderwać kilka większych liści z co najmniej 3- letnich roślin, umyć je, osuszyć i przechowywać od siedmiu do dziesięciu dni w lodówce. Po upływie tego czasu trzeba odmierzyć 50 dag liści aloesu, usunąć z nich brzeżne kolce, pokroić je na kilkucentymetrowej długości kawałki, wrzucić je do maszynki do mielenia lub do miksera, dodać do miazgi miąższu pół litra czerwonego wina wytrawnego, przemieszać, dolać 50 dag miodu i po dokładnym przemieszaniu zostawić w zacienionym miejscu w zamkniętym naczyniu
na trzy do pięciu dni. Uzyskane w ten sposób wino aloesowe trzeba przecedzić przez sitko z drobnymi oczkami, rozlać do butelek i przechowywać w lodówce.
Sposób dawkowania: W ciągu pierwszego tygodnia należy pić 3 razy w ciągu dnia 1 łyżeczkę do herbaty, a w kolejnych 3-4 tygodniach – 3 krotnie w ciągu dnia 1 łyżkę stołową, w kolejnych 3-4 tygodniach – 3 razy w ciągu dnia po jednej łyżeczce do herbaty, za każdym razem na godzinę przed jedzeniem. Wino aloesowe powinno się pić przez okres 2-3 miesięcy, po czym powinno się przerwać kurację, po to by odnowić ją po upływie tygodnia lub dwóch