- Należy oberwać kilka większych liści z roślin co najmniej trzyletnich, umyć je, przesuszyć i przechowywać od siedmiu do dziesięciu dni w lodówce (podobnie, jak czynił to Fiłatow, który przez kilkanaście dni przechowywał liście aloesu w ciemności w temperaturze minus 3 stopnie Celsjusza, a potem miażdżył je otrzymując sok).
- Po upływie tego czasu należy odmierzyć pół kilograma liści Aloe Vera, pozbawić je brzeżnych kolców, pokroić je na kilkucentymetrowej długości kawałki, wrzucić je do maszynki do mielenia lub do miksera, dodać do tak otrzymanego miąższu 1/2 l czerwonego wytrawnego wina gronowego, przemieszać, dolać 50 dag miodu oraz po starannym przemieszaniu pozostawić w zamkniętym naczyniu i w ciemnym miejscu na 3-5 dni.
- Otrzymane winko trzeba przecedzić przez gęste sitko, rozlać do butelek oraz odstawić do lodówki.
- Sposób dawkowania: W ciągu pierwszego tygodnia należy pić trzy razy dziennie po 1 łyżeczce do herbaty, a w następnych 3-4 tygodniach – 3 razy dziennie po łyżce stołowej, w kolejnych 3-4 tygodniach – trzy razy dziennie po 1 łyżeczce do herbaty, za każdym razem godzinę przed jedzeniem.
- Wino aloesowe powinno się pić przez 2-3 miesiące, a następnie powinno się przerwać kurację, aby do niej powrócić po 1-2 tygodniach.
Aloesowy blog, o produktach z aloe vera, Forever Living Products największym producencie aloesu na świecie
Przepis na wino aloesowe
Przepis na wino aloesowe: