Aloe Vera jest najbogatszym roślinnym źródłem
mukopolisacharydów, które organizm człowieka wytwarza tylko do
zakończenia procesu wzrostu. Później musi pozyskiwać je z pożywienia.
Wśród nich wyróżnia się acemannan, nazywany „jednym z najpotężniejszych
immunomodulatorów pochodzenia roślinnego”. Zwiększa on naturalną
odporność organizmu, a szczególnie makrofagów. Mukopolisacharydy występujące w miąższu z aloesu
to wielocukry o długim łańcuchu węglowym,
które są niezbędnym
składnikiem wszystkich żywych komórek. Według niektórych naukowców
stanowią one „tajną broń” przeciwdziałając absorpcji toksyn z jelit do układu krwionośnego,
uszczelniają ściany komórek, co chroni je przed atakiem wirusów. Mukopolisacharydy, które posiada Aloe Vera są idealnym
spoiwem komórek, które budują organizm ludzkim. Twierdzi się, że ich
niedobór powoduje wirusowe infekcje, bóle stawowe, bóle korzonkowe,
opuchlizny oraz zastoje limfatyczne, problemy z trawieniem. Organizm
przejawia oznaki niedotlenienia oraz wewnętrznego zatrucia toksycznego.