Mukopolisacharydy

Aloe Vera jest najbogatszym roślinnym źródłem mukopolisacharydów, które organizm człowieka wytwarza tylko do zakończenia procesu wzrostu. Później musi pozyskiwać je z pożywienia. Wśród nich wyróżnia się acemannan, nazywany „jednym z najpotężniejszych immunomodulatorów pochodzenia roślinnego”. Zwiększa on naturalną odporność organizmu, a szczególnie makrofagów. Mukopolisacharydy występujące w miąższu z aloesu to wielocukry o długim łańcuchu węglowym,
które są niezbędnym składnikiem wszystkich żywych komórek. Według niektórych naukowców stanowią one „tajną broń” przeciwdziałając absorpcji toksyn z jelit do układu krwionośnego, uszczelniają ściany komórek, co chroni je przed atakiem wirusów. Mukopolisacharydy, które posiada Aloe Vera są idealnym spoiwem komórek, które budują organizm ludzkim. Twierdzi się, że ich niedobór powoduje wirusowe infekcje, bóle stawowe, bóle korzonkowe, opuchlizny oraz zastoje limfatyczne, problemy z trawieniem. Organizm przejawia oznaki niedotlenienia oraz wewnętrznego zatrucia toksycznego.